úterý 17. ledna 2017

Koriandr mexický (Eryngium foetidum )

SUROVINY MEXICKÉ KUCHYNĚ

Koriandr mexický (Eryngium foetidum )


Víceletá rostlina, jíž se méně často říká Máčka smrdutá se těší oblibě nejen v Mexiku, které je jeho domovinou, ale například v asijských zemích. Ač se název „Koriandr mexický“ vžil, bylina je ve skutečnosti jen příbuzná koriandru. Eryngium foetidum bylo známo též jako Eryngium antihystericum, využívalo se totiž v lidové medicíně k léčbě epilepsie, horečky, chřipky, vysokého krevního tlaku, malárie či hadího uštknutí. Odvar z listů koriandru nebo kořenů bylinky napomáhá při léčbě chorob horních cest dýchacích, mírní zimnici a má schopnost srazit vysokou horečku. Ty z vás, kteréž sužují revmatické potíže by mohlo zajímat, že proti nim příznivě působí ve formě obkladů. Takto aplikován rovněž mírní i otoky kloubů. Tradiční lidová medicína jej využívala jako přírodní antiseptikum, působící proti bujení mikrobů a plísním. Koriandr mexický má osobitou a podstatně výraznější chuť, než koriandr setý. Jeden jeho lístek vám bohatě postačí k dochucení celého pokrmu. Ve Fosilu pro vás z koriandru připravujeme třeba Sopa de Tortilla, krémovou polévku z rajčatového pyré, smetany a sýra, o kterou budeme zítra soutěžit.
Recept na salsu pico de gallo, kterou vás v restauraci také rádi pohostíme naleznete v našem článku na Blogspotu. Svoji domácí salsu pak můžete porovnat s tou naší. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat