SUROVINY MEXICKÉ KUCHYNĚ
Koriandr mexický (Eryngium foetidum )
Víceletá
rostlina, jíž se méně často říká Máčka smrdutá se těší
oblibě nejen v Mexiku, které je jeho domovinou, ale například v
asijských zemích. Ač se název „Koriandr mexický“ vžil,
bylina je ve skutečnosti jen příbuzná koriandru. Eryngium
foetidum bylo známo též jako Eryngium antihystericum, využívalo
se totiž v lidové medicíně k léčbě epilepsie, horečky,
chřipky, vysokého krevního tlaku, malárie či hadího uštknutí.
Odvar z listů koriandru nebo kořenů bylinky napomáhá při léčbě
chorob horních cest dýchacích, mírní zimnici a má schopnost
srazit vysokou horečku. Ty z vás, kteréž sužují revmatické
potíže by mohlo zajímat, že proti nim příznivě působí ve
formě obkladů. Takto aplikován rovněž mírní i otoky kloubů.
Tradiční lidová medicína jej využívala jako přírodní
antiseptikum, působící proti bujení mikrobů a plísním.
Koriandr mexický má osobitou a podstatně výraznější chuť, než
koriandr setý. Jeden jeho lístek vám bohatě postačí k dochucení
celého pokrmu. Ve Fosilu pro vás z koriandru připravujeme třeba
Sopa de Tortilla, krémovou polévku z rajčatového pyré, smetany a
sýra, o kterou budeme zítra soutěžit.
Recept
na salsu pico de gallo, kterou vás v restauraci také rádi
pohostíme naleznete v našem článku na Blogspotu. Svoji domácí
salsu pak můžete porovnat s tou naší. :)

Žádné komentáře:
Okomentovat