SUROVINY MEXICKÉ KUCHYNĚ
Hruškovec přelahodný (Persea americana)
Tento stálezelený keř je v Čechách známý spíše pod názvem „Avokádo“. Mexičané tuto superpotravinu v kuchyni rádi využívají.
Avokádo je bohatým zdrojem minerálů, zejména draslíku, magnesia, mědi a fosforu. Obsahuje vitaminy C, K, H (biotin), B3 (niacin), B5 (kyselinapantotenová) a další. Součástí dužiny jsou velmi kvalitní rostlinné tuky — kyselina olejová, palmitová
a linolová. Mezi přednosti této plodiny patří schopnost upevňovat imunitní systém, boj s Alzheimerovou
chorobou, zrychlení metabolismu či ochrana zraku. Zajímavé je, že pro kanáry, papoušky, kočky i psy je díky obsaženému persinu
jedovaté. Domovinou hruškovce přelahodného jsou Spojené státy mexické a Střední Amerika. Ve Fosilu najdete avokádo v lahodné omáčce guacamole, podávané s kukuřičnými chipsy. Pokud jste zapřisáhlými „dietáři“, konzumace avokáda se
přesto nemusíte bát. Mononenasycené mastné
kyseliny, jež tento plod v hojné míře obsahuje se totiž neukládají jako tělesný tuk a jsou zdraví prospěšné.
Recept na krémový smoothie koktejl
Ingredience
1 ks avokáda
1 ks banánu
300 ml mléka
Příprava
Avokádo a banán
nakrájejte na kousky, zalijte mlékem a rozmixujte. Pro zpestření můžete přidat například mletou skořici nebo špetku chilli.
1 ks banánu
300 ml mléka
Žádné komentáře:
Okomentovat